Słyną jednocześnie z wysokich wartości odżywczych oraz z niebywałej kaloryczności. Wszędzie dookoła są polecane jako cenny składnik diety, a jednocześnie osoby odchudzające się przestrzegane są przed zgubną ilością zawartego w nich tłuszczu. Orzechy włoskie. By ocenić, czy warto po nie sięgać podczas odchudzania się, czy może lepiej ich unikać, należy przede wszystkim dokładnie zbadać, jakie właściwości mają orzechy włoskie. Dopiero wtedy będziemy w stanie stwierdzić, która strona przeważy szalę.
Jakie właściwości mają orzechy włoskie?
Zawarty w orzechach włoskich tłuszcz, którego na dietach odchudzających często unikamy, stanowi ponad 50 procent każdego orzecha. Jednakże jest to tłuszcz niezwykle wartościowy, gdyż zawiera w sobie dużą dawkę kwasów omega-3, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania mózgu. Już trzy orzechy włoskie pokrywają dzienne zapotrzebowanie człowieka na ten składnik odżywczy. Spożywanie ich zatem jest bardzo wskazane w szczególności osobom niejadającym ryb. Ponadto orzechy włoskie składają się aż w 10 procentach z pełnowartościowego białka, dzięki czemu figurują na liście niezwykle zdrowych przekąsek.
Kaloryczność orzechów włoskich
Pośród swoich ogromnych zalet, orzechy włoskie posiadają pewną cechę, która dla osób na diecie odchudzającej może być nie lada mankamentem. Zawartość kaloryczna tych orzechów wynosi do 650 kcal na 100 g produktu. Jest to wartość najwyższa spośród wszystkich orzechów. Jednak mimo to warto wprowadzić je do swojego jadłospisu, oczywiście w rozsądnych ilościach. Przełoży się to na nasze dobre samopoczucie i zdrowie.
Najnowsze komentarze