Okres letni to idealna okazja do spotkań z członkami rodziny czy przyjaciółmi na świeżym powietrzu, najlepiej przy grillu, na którym pojawiają się różne smakowitości. Czy można położyć na nim coś, co zaskoczy biesiadników? Oczywiście, mogą to być sezonowe warzywa, takie jak na przykład szparagi. Z pewnością białe szparagi na grillu mogą okazać się być zaskoczeniem, jak i odpowiednim sposobem na ich pierwsze spróbowanie.

Sezonowe warzywo

Łatwo rozpoznać szparagi, kiedy pojawiają się w warzywniakach czy na targach – dość grube słupki w kolorze białym lub zielonym wielu osobom kojarzą się z wykwintnymi daniami, gdy tak naprawdę każdy może ich spróbować. Nadają się zarówno do gotowania w wodzie lub na parze, jak i do smażenia czy pieczenia.

Białe szparagi są grubsze od zielonych kolegów, jak i delikatniejsze, jeżeli chodzi o smak. Ich kolor wynika z uprawy – rosną pod ziemią, gdzie nie docierają promienie słoneczne. Jako twardsze muszą być obrane przed ugotowaniem. Ich spożywanie wpływa korzystnie na organizm, poprawia stan skóry, włosów i paznokci. Tak jak i zielone szparagi wpływają odpowiednio na układ trawienny, gdyż są źródłem błonnika pokarmowego.

Biała wytrawność na grillu

Jako, że białe szparagi również można smażyć i piec, warto zaserwować je na grillu i pokazać, że są warzywem dostępnym i godnym uwagi każdego, kto tylko zechce ich skosztować. Podstawowy przepis na nie jest bardzo prosty, dlatego mając taką okazję, warto je zaserwować.

Składniki:

– dowolna ilość białych szparagów
– oliwa z oliwek
– sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

Szparagi dokładnie umyć, szczególnie uwagę zwrócić na główki, osuszyć. Odciąć zdrewniałe końcówki (około 2-2,5 centymetra), pozostałe kawałki poniżej główki obrać ze skórki.
Szparagi ułożyć na tacce do grillowania, posmarować oliwą, oprószyć solą i pieprzem.
Tackę umieścić na rozgrzanym grillu, szparagi podpiekać przez około 20 minut, aż zrobią się miękkie. Od czasu do czasu obracać szparagi i podlewać je dodatkową porcją oliwy.
Podawać na ciepło, najlepiej jako dodatek do mięs.