Czy jadłeś kiedyś carpaccio z pieczonego buraka? Jeśli nie, to koniecznie musisz spróbować tego absolutnie fenomenalnego dania! Burak nie kojarzy się z bardzo wykwintnym jedzeniem, ale carpaccio już jak najbardziej! Carpaccio w tym wydaniu to po prostu ugotowane lub upieczone a następnie obrane buraki, które są bardzo cieniutko pokrojone w plasterki i rozłożone na dużym półmisku. Aby całość prezentowała się elegancko i smakowicie, obowiązkowo powinieneś postawić na odpowiednie dodatki – sprawdź z czym podawać wyśmienite carpaccio z buraka!

Carpaccio z pieczonego buraka- zwykła potrawa z niezwykłej odsłonie!

Carpaccio to jedna z najprostszych do przyrządzenia przystawek – przekonaj się sam! Wystarczy, że dodasz do cienko pokrojonych i upieczonych w piekarniku buraków rozłożonych na talerzu lub półmisku orzechy,, oliwę ulubiony żółty ser i lub ser kozi, a także inny ser biały. Koniecznie również zadbaj o to, aby takie carpaccio było doskonale przyprawione. Możesz posolić je gruboziarnistą solą oraz posypać kolorowym pieprzem – dla lepszego efektu wizualnego. Świetną wiadomością jest to, że carpaccio z buraka nie jest wcale kaloryczne, ale świetnie zaostrza apetyt, dlatego jeżeli szykujesz dla swoich gości kolację carpaccio z buraka wspaniale pobudzi ich apetyt i sprawi, że będą mieli ochotę na wyśmienite dania główne!

Dekorujemy carpaccio z buraka

Aby całość prezentowała się naprawdę pysznie, zamiast żółtego sera możesz dodać biały ser, do tego posyp całość orzechami włoskimi i koniecznie dodaj świeże liście rukoli. Zobaczysz jak wszystko pięknie się prezentuje na talerzu! Nie zapomnij również o tym, że kiedy pieczesz buraki musisz zrobić to naprawdę dokładnie, niedogotowane i niedopieczone będą niesmaczne i mogą być przyczyną niestrawności. A nie chciałbyś przecież, żeby Twoi goście rozchorowali się po Twoich przystawkach, dlatego starannie obierz również orzechy. Pilnuj, aby nie pozostały na nich resztki łupin a rukolę umyj. Na koniec możesz gotowe carpaccio z buraków schłodzić w lodówce i skropić sokiem z cytryny tuż przed samym podaniem.