Każdy człowiek potrzebuje białka, które musi dostarczyć do organizmu wraz z pożywieniem. Jest to niezwykle istotny składnik odżywczy, gdyż właśnie z białka i wchodzących w jego skład aminokwasów zbudowane są podstawowe struktury tworzące ludzkie ciało. Na szczęście niedobory białka w diecie zdarzają się niezmiernie rzadko.

Produkty z wysoką zawartością białka

Warto jednak wiedzieć, jakie są produkty z wysoką zawartością białka, i to nie tylko, gdy prowadzimy aktywny sportowo tryb życia. Przedstawiamy listę 5 najlepszych źródeł białka.

1: Fasola

Co może zadziwić, fasola ma wyższą zawartość białka niż mięso. Na 100 g produktu przypada około 40 g białka, jednak liczba ta może się różnić w zależności od wielkości fasoli oraz stopnia jej dojrzałości.

2: Soczewica

Kolejnym roślinnym źródłem wartościowego białka jest soczewica, z zawartością 9 g białka na 100 g. Stanowi ona doskonały produkt dla wegetarian i wegan, a poza białkiem zawiera również liczne pożyteczne składniki odżywcze, takie jak potas, magnez, miedź, fosfor, cynk i mangan.

3: Jaja

Należącym do niezwykle cennych źródeł białka są kurze jaja. Zawierają one 11 g białka na 100 g, a oprócz tego wiele witamin rozpuszczalnych w tłuszczach oraz witaminy z grupy B.

4: Mięso

Jednym z lepszych źródeł białka, z jego zawartością wynoszącą około 30-36 g na 100 g, jest wszelkiego rodzaju chude mięso. Może to być wołowina, jagnięcina, kurczak, czy też indyk.

5: Orzechy ziemne

Ten rodzaj orzechów zawiera w sobie aż około 24 g białka na 100 g orzechów. Z tego powodu, pomimo wysokiej kaloryczności, warto czasem po nie sięgnąć. Te same właściwości zapewni również wysokiej jakości masło orzechowe z orzechów ziemnych.