O kaszy jęczmiennej słyszał każdy, choć nie wszyscy zapewne wiedzą, iż dzieli się ona na kilka rodzai. Każdy z nich jest niezwykle wartościowy pod względem zawartości składników odżywczych.
Kasza pęczak właściwości zdrowotne
Jednakże pośród kasz jęczmiennych króluje jeden rodzaj. Kasza pęczak właściwości zdrowotne ma zdecydowanie najbardziej znaczne, a mimo to bywa niedoceniana. Sprawdźmy, co warto wiedzieć o pęczaku oraz innych rodzajach kasz jęczmiennych.
Rodzaje kaszy jęczmiennej
Co ciekawe, jęczmień w największym stopniu wykorzystywany jest w przemyśle hodowlanym, jako pasza dla zwierząt. Ponadto cieszy się on również popularnością w branży piwowarskiej, gdyż jest nieodłącznym składnikiem piwa, dodawanym w procesie określanym słodowaniem. Jednakże jeśli chodzi o jęczmień, który przeznaczony jest do codziennego spożycia jako produkt spożywczy, może on występować jako kilka rodzajów kasz. Jednym z nich jest pęczak, który jest całym ziarnem, pozbawionym jedynie łuski. Podobny do niego jest pęczak obtaczany, zwany również kujawskim. Ziarna bez łusek są w tym przypadku obtaczane i polerowane. Kasza jęczmienna perłowa różni się od poprzedniczek dodatkowym procesem łamania, w którym powstają odmiany grube, średnie i drobne, zależnie od sposobu łamania kaszy. Kasza jęczmienna perłowa może występować także w wariancie prażonym. Na rynku dostępna jest również kasza jęczmienna łamana, która nie zostaje polerowana.
Walory zdrowotne kaszy jęczmiennej
Kasza jęczmienna, niezależnie od rodzaju, bogata jest w błonnik, a także składniki mineralne takie jak magnez, selen, żelazo, cynk, mangan oraz wapno. Oprócz tego kasze te dostarczają sporą dawkę witamin z grupy B, witaminy K, A i E. Ze względu na najniższy stopień obróbki, kasza pęczak ma zdecydowanie najwięcej wartości odżywczych.
Najnowsze komentarze