Grzane wino bezalkoholowe
Grzane wino, kojarzy się wszystkim z relaksującym wieczorem, gdzieś w górach. Z ciepłem palącego się kominka, miękkim kocykiem i góralską atmosferą. Z kuligami, z zaprzęgami, śniegiem i narciarskimi wojażami, a gdzieś tam pomiędzy, my z kubkiem grzanego trunku. Do tego piękny widok zachodzącego słońca nad pasmem gór. Jednak, nie każdy może sobie pozwolić na procenty. Dlatego z pomocą przychodzi wino grzane bezalkoholowe. Do stworzenia grzańca alcohol free można wykorzystać wino bezalkoholowe czerwone półsłodkie lub sok z wiśni. Jednak, na zakupach musimy szczególnie uważać. Nie każde wino ,,bezalkoholowe” jest w rzeczywistości bezalkoholowe. Często czerwony napój zawiera 1% lub 0,5%. Nie dużo, ale jeśli mamy zamiar przygotować bezalkoholowy grzańca dla kobiety w ciąży musimy na to zwrócić uwagę i nie dać się kuszącym hasłom na etykietach.
Grzane wino bezalkoholowe – sposób pierwszy:
Pierwszą metodą jest użycie bezalkoholowego wina czerwonego. Najlepiej w tej roli sprawdzi się wino półsłodkie – pół butelki. Gdy mamy już przygotowaną ”bazę”, należy przygotować dużą pomarańczę. Powinno się ją sparzyć, a następnie zetrzeć skórkę. Do grzańca wystarczy nam łyżeczka skórki pomarańczowej i sok wyciśnięty z połówki pomarańczy. Do tego 4 goździki, łyżeczka przyprawy do piernika i dwie łyżeczki cukru waniliowego. Wino przelewamy do garnuszka, dodajemy skórkę z pomarańczy, sok, aromatyczne przyprawy i cukier. Podgrzewamy na wolnym ogniu, pilnując żeby się nie zagotowało. Podajemy od razu.
Grzaniec bezalkoholowy – sposób drugi:
Drugą metodą jest wykorzystanie soku z wiśni – około 350 ml. Wlewamy go do garnka i doprawiamy. Podstawą będzie tu skórka z pomarańczy, sok z połówki owocu i około 3 łyżki rodzynek. Do tego 5 goździków i laska cynamonu. Możemy nasz bezalkoholowy trunek dosłodzić, jednak to już wedle uznania. Całość gotujemy na wolnym ogniu około 15 minut, pilnując żeby się nie zagotowało. Podajemy od razu i delektujemy się smakiem naszego pysznego, bezalkoholowego grzańca.
Najnowsze komentarze