Indeks glikemiczny, oznaczany symbolem IG, to wskaźnik pozwalający określić zawartość cukru w danym produkcie. Dzięki IG możliwe jest ustalenie z góry, jaki wpływ na poziom cukru we krwi będzie miało to, co zjemy. Jest to niezwykle przydatne przy komponowaniu diety odchudzającej, ale również przy ustalaniu diety np. dla diabetyków.
Indeks glikemiczny – czym on właściwie jest?
IG powala na procentowe określenie prędkości wzrastania poziomu glukozy w naszej krwi po zjedzeniu określonego produktu, porównując tę wartość ze wzrostem poziomu cukru we krwi w przypadku spożycia czystej glukozy z tą samą ilością węglowodanów. Skrótowo można funkcję wskaźnika indeksu glikemicznego określić jako pomiar tempa wzrastania oraz poziomu cukru w naszej krwi po zjedzeniu danego produktu. Produkty spożywcze charakteryzujące się wysoką wartością indeksu glikemicznego podlegają szybkiemu trawieniu i wchłanianiu, co powoduje natychmiastowe zwiększenie stężenia glukozy we krwi, które równie gwałtownie spada po krótkim czasie. Nie jest to efekt pożądany na diecie, gdyż skutkuje on ponownym odczuwaniem głodu.
Produkty i ich indeks glikemiczny – orzechy nerkowca
Do produktów o wysokim IG zaliczyć można niezdrowe przekąski, takie jak chipsy, frytki, piwo, ale także pieczone ziemniaki, gotowaną marchew, dynię i białe pieczywo. Natomiast, co może zadziwić, orzechy nerkowca indeks glikemiczny mają niski, tak samo jak zielone warzywa, surowa marchew, cukinia, chleb pełnoziarnisty, czosnek, pomidor, a także makaron ugotowany al dente.
Najnowsze komentarze